Zahvaljujemo svima na velikom broju prijava i čestitamo onima čije su ideje uspele da prođu žestoku konkurenciju od preko četrdeset pristiglih predloga. S obziom na veliko interesovanje i kvalitet prijava, sa željom da izađemo u susret svim dobrim idejama, uspeli smo da uključimo jedan mikroprojekat saradnje više od prvobitno planiranih šest.

Vodeći se kriterijumima propisanim konkursom, kao i principima raznovrsnosti, raduje nas saradnja sa veoma različitim akterima – od medija, preko formalnih organizacija, strukovnih i neformalnih inicijativa, do mesnih zajednica. Neki će se projekti realizovati u seoskoj sredini, neki na rubnim delovima grada, ali nam je posebno važno da ćemo kroz njih podržati posve nove aktere. Takođe smo se potrudili i da pokrijemo razne sfere delovanja: obrazovanje i informisanje, istraživanje, obnovu zajedničkih i javnih dobara i stvaranje novih zajedničkih dobara.

Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara – Zajedničko.org odlučila je da, kroz saradnju, podrži sledeće mikroprojekte:

  1. Ghost Bike Belgrade – Pedaliranje (UG Beo Cycling) 
  2. Modeli informisanja građana o promenama u prostornom i urbanističkom planu na nivou mesne zajednice – Milena Đinić 
  3. NNK Brod – Društveni centar NNK (No name korpus) 
  4. Održiva ishrana 2.0.– Zelena omladina Srbije (ZOS) 
  5. Popularizacija ideje zajedničkih dobara i praksi zajedničkog organizovanja – Le Monde diplomatique, srpsko izdanje 
  6. Razvijanje mreže samoobrazovanja – Samoobrazovni univerzitet „Svetozar Marković” 
  7. Uređenje sale Doma kulture u MZ Dojkinci – Savet MZ Dojkinci i studentsko-nastavnički tim Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 

Ova inicijativa Platforme za teoriju i praksu društvenih dobra – Zajedničko.org uspostavljena je sa ciljem da pruži različite vidove podrške mikroprojektima koji imaju za cilj stvaranje novih ili unapređivanje postojećih zajedničkih dobara, dekomercijalizaciju i/ili demokratizaciju javnih dobara i popularizaciju teorije i prakse zajedničkih dobara.

Svi mikroprojekti biće realizovani između 1. decembra 2018. godine i 1. aprila 2019. godine.

Saradnja i podrška mikroprojektima deo je programa Platforma za teoriju praksu društvenih dobara – zajedničko.org, koji se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.