138 potpisnika inicijative „Živim i van sezone“ iz organizacija civilnog društva, akademske zajednice i sindikata još jednom poziva Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da povuče nacrt Zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima.

Javna rasprava koja je održana u Beogradu 20. septembra, pokazala je nespremnost vlasti da sasluša i uvaži iznete argumente i primedbe sindikata, organizacija civilnog društva, ekspertkinja i eksperata koji se bave pitanjima rada i zapošljavanja. Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predloženim nacrtom Zakona nastavljaju sa urušavanjem sistema radnih prava i radne sigurnosti u Srbiji. Regulisanje sve većeg broja pitanja iz oblasti rada posebnim zakonima predstavlja štetnu praksu koja preti da potpuno uruši značaj Zakona o radu, kao osnovnog akta koji bi trebao da štiti radnike i radnice.

Već smo stotinu puta ponovili da je nacrt Zakona loš i da je dodatno regulisanje ove oblasti nepotrebno. Postoji Zakon o radu i u okviru njega rešenja za privremeno angažovanje radnika i radnica. Osim što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala, ovaj zakon će dodatno urušiti radna prava zaposlenih.

Ukoliko ovaj Zakon bude usvojen radnici angažovani na taj način, praktično nemaju šanse da se izbore za svoja osnovna prava. Osim toga Zakon poslodavce štiti od sudskih presuda za radnu eksploataciju čime se uvodi dodatna pravna nesigurnost za sve radnike i radnice.

Sagledavanjem poslova koje ovaj nacrt obuhvata jasno je da se išlo na poslove koji su najslabije plaćeni ali i koje većinski obavljaju žene. Položaj žena, nasilje prema ženama i seksualno uznemiravanje će tek sada dobiti na zamahu. Pored toga, uočljivo je da će privremeno angažovanje stranih radnika dovesti do stvaranja novih oblika radne eksploatacije. Znamo da će poslodavci koristiti ovaj zakon u onoj meri u kojoj im odgovara i menjati status sadašnjih zaposlenih jeftinijim radnicima. Zato još jednom ponavljamo – povucite Zakon!

Inicijativa #Živim i van sezone još jednom poziva javnost, zaposlene, sindikate i stručnu javnost da podignu svoj glas i ne dozvole usvajanje ovog lošeg i nepotrebnog Zakona.