“Menjaj sistem, a ne klimu” je uobičajen zahtev klimatskog pokreta. Ali kakav sistem zapravo želimo? Usred najgore krize čovečanstva, pioniri su spremni. Upoznajte nove ekonomske perspektive koje imaju potencijal da promene svet u svojoj srži.

Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara – Zajedničko vas poziva na projekciju filma “Outgrow the System”. Projekcija će biti organizovana u sredu 12.6. od 18h u Ilegalnom bioskopu u Magacinu u Kraljevića Marka 4-8.

Izvorno značenje reči “ekonomija” je “upravljanje domaćinstvom”. Današnja ekonomija, međutim, nije upravljanje domaćinstvom, već trošenje naših ograničenih prirodnih resursa alarmantnom brzinom. “Outgrow the System” istražuje kako se možemo vratiti suštini ovog pojma i osmisliti ekonomski sistem koji istinski upravlja našim oskudnim resursima.

Izvan uskog mejnstrim diskursa i učenja poslovnih škola, pojavljuju se brojne nove ekonomske ideje i prakse. One propituju stare pretpostavke i nude sveže perspektive o tome kako možemo reorganizovati našu proizvodnju i potrošnju kako bismo osigurali opstanak naše vrste na ovoj planeti.

Film “Outgrow the System” ima za cilj da ove transformativne ideje iznese u prvi plan. Slavi obilje kreativnosti i ideja koje postoje širom sveta, pozivajući ih da se dodirnu i konvergiraju. Film zamišlja svet u kome se društveni pokreti širom sveta mogu okupiti oko pozitivnih vizija umesto da se samo protive distopijama.

Ovim filmom želimo da demokratizujemo razgovor o ekonomiji, ekologiji i demokratiji. Ekonomija bi trebala biti tema dostupna svima, a ne ograničena na stručnjake. Želimo da osnažimo gledaoce da se uključe u diskusije o ekonomskim modelima i da podstaknemo nadu da je promena ne samo moguća, već je već u toku. Pridružimo se pokretu za promenu!