fotografija: Vladimir Opsenica

Javni razgovor, Jugoslovenske kulturne politike: commons pre commonsa 

10. novembar 2017. od 19 časova u Ostavinskoj galeriji u Kraljevića Marka 8.

Učesnici javnog razgovora, Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti i teoretičar kulture, Danilo Prnjat, umetnik, i Marijana Cvetković, producentkinja i kustoskinja, govoriće o jugoslovenskim kulturnim politikama. Oni će predstaviti nekoliko primera realizacije tih politika koje smatraju važnim referencama za ono što se danas dešava u polju kulture, kulturnih politika i društvenih odnosa.

Društvena svojina bila je, uz samoupravljanje, ključni koncept jugoslovenskog socijalizma. Kao takav, on je trebalo da bude brzo i trajno razmontiran, čemu svedočimo još od 80tih godina i konačnog prodora kapitalističkog načina proizvodnje i raspodele u Jugoslaviji. Da bismo razumeli posledice ovih procesa u polju kulture danas i frustrirajuće podele među kulturnim radnicima, kao i razaranje javne sfere u još uvek javnim institucijama kulture, potrebno je da se podsetimo kako su jugoslovenske kulturne politike tretirale pitanje društvene svojine, zajedničkog i prava jednakosti u pristupu društvenim, zajedničkim resursima.

U okvirima savremenih promišljanja koncepta commons želimo i da podsetimo na jugoslovensku društvenu – i kulturnu – praksu zajedničkog i društvenog i tako rekontekstualizujemo iskustvo našeg društva od pre nekoliko decenija, ukazujući na njegovu političku vrednost i relevantnost.

Razgovor je održan u jednom od prostora Magacina u Kraljevića Marka, jednog od retkih prostora koji funkcionišu na principima zajedničkog odlučivanja, raspolaganja, otvorenosti i besplatnog korišćenja svih resursa i programa.

Realizaciju aktivnosti platforme zajedničko.org podržavaju Heinrich Boell Stiftung i Fond za otvoreno društvo.