Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara – Zajedničko vas poziva na panel diskusiju o mogućnostima za demokratizaciju ekonomije kroz prakse zadružnog organizovanja i uključivanja radnika_ca u vlasništvo i odlučivanje, koja će se održati u sredu 26. oktobra od 18h u prostorijama KC Grad, Braće Krsmanović 4, Beograd.

Godinama unazad u Srbiji je vidljiva  tendencija  urušavanja radnih prava i obespravljivanja radnika kroz fleksibilizaciju radnih odnosa, snižavanje radnih standarda i ukidanje mogućnosti radničkog učešća u donošenju odluka na radnom mestu. U tom svetlu zadruge predstavljaju model organizovanja koji doprinosi unapređenju radnog i socio-ekonomskog položaja svojih članova na način koji podrazumeva demokratsko odlučivanje i raspodelu dobiti na pravičan način. Slično, različiti modeli koji uključuju radnike u vlasništvo i upravljanje, kao što je radničko akcionarstvo, otvaraju mogućnost za promenu odnosa moći u ekonomskoj sferi, a njihov  značaj i pozitivni efekti prepoznati su širom sveta. 

Povod za razgovor je nova publikacija Platforme Zajedničko  “Ka udruženom radu: Priručnik za zadružno organizovanje samostalnih radnika(ca)”, u kojoj smo razvili model zadruge koji može da odgovori na potrebe i probleme sa kojima se ova grupa radnik_ca susreće. Priručnik će predstaviti jedna od autroki i članica Platforme Zajedničko – Aleksandra Lakić, a kroz razgovor ćemo se osvrnuti i na to  kako društveno-politički kontekst i institucionalno okruženje u Srbiji, i regionu, utiču na mogućnosti za demokratizaciju ekonomije kroz veće učešće zaposlenih u donošenju ekonomskih odluka, i kako je moguće menjati postojeće odnose.

Učesnici/e razgovora:

Irena Pejić – Politička platforma Solidarnost

Aleksandra Lakić – Platforma Zajdničko

Milica Kočović De Santo, naučna saradnica na Institutu ekonomskih nauka, predavačica na master i doktorskim studijama na Fakultetu Dramskih Umetnosti

Aleksandra Vučković – Moderatorka, Urednica podkasta Komonifikacija

Live stream događaja biće dostupan na Facebook kanalu Platforme Zajedničko.

Nakon diskusije, pozivamo vas da nam se pridružite na okupljanju povodom završetka emitovanja podkasta Komonifikacija. Ovaj podkast je tokom proteklih 5 godina bio zajednički prostor za razgovore o politici, ekonomiji i kulturi i mesto na kome smo sa velikim brojem gostiju razgovarali o savremenim problemima iz leve perspektive. Nakon šest sezona emitovanja na RadioAparatu, Komonifikacija odlazi u “penziju” i ovim povodom joj organizujemo ispraćaj kakav zaslužuje. Pozivamo naše nekadašnje goste i gošće, slušateljke i slušaoce, kao i sve vas koji pratite rad platforme Zajedničko da se još jednom okupimo i proslavimo ovaj događaj.