Poštovana,

Pišemo Vam povodom predstojećih pregovora o visini minimalne zarade za 2022. godinu koji će se odvijati u okviru Socijalno-ekonomskog saveta uz zahtev da podržite sindikate, i pre svega radnike i radnice, i stanete uz zahtev da se minimalna zarada podigne barem do nivoa minimalne potrošačke korpe koja je u aprilu ove godine iznosila 39.000 dinara.

Zakon o radu nalaže da se pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi naročito od “egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe”. Međutim, kao što već znate, minimalna zarada je ove godine bila daleko ispod nivoa minimalne potrošačke korpe. Minimalna zarada se trenutno nalazi ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu, i ispod standarda koji je potreban za dostojanstvenu i sigurnu egzistenciju.

Iako bi trebalo da predstavlja izuzetak koji se sme isplaćivati najviše šest meseci i to u situacijama kad poslodavac otežano posluje, minimalna zarada postala je realnost za više od 350.000 zaposlenih. Takođe, veliki broj ljudi prima zaradu koja je tek nešto viša od ove granice o čemu nam govore zvanični statistički podaci.

Povećanje minimalne zarade predstavlja prvi korak u strategiji ekonomskog razvoja koji bi omogućio zaposlenima da žive od svog rada i društveni razvoj Republike Srbije u celini.

Podsećanja radi, u okviru Socijalno-ekonomskog saveta ranije je postignut dogovor da će minimalna zarada biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, što se još uvek nije dogodilo.

Zbog toga tražimo od Vas i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da podržite zahtev sindikata za podizanjem minimalne zarade u 2022. godini do nivoa minimalne potrošačke korpe, a da u narednim godinama podržite sukcesivno povećnje minimalne cene rada do dostizanja nivoa plate za život koja bi omogućila dostojanstven život radnicama i radnicima.

S poštovanjem,
Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara – Zajedničko