Živimo u periodu koji su naučnici nazvali antropocen, po veličini uticaja koji čovek ostvaruje na planetu Zemlju. Klimatske promene postale su realnost i njihove posledice se već osećaju dok se koncentracija ugljen dioksida u atmosferi približava tački kolapsa. Razlika između bogatih i siromašnih veća je nego ikada ranije u istoriji, dok se suočavamo sa šestim globalnim izumiranjem biodiverzitet izazvanim od strane čoveka. Dotakli smo granice globalnog kapitalističkog rasta i gledamo u otvorenu provaliju

Preispitivanje i odbacivanje ideje eksponencijalnog rasta zasnovanog na profitu i promišljanje društvenih i ekonomskih alternativa jeste u srži samog odrast/degrowth pokreta. Prema jednoj od definicija odrast/degrowth se bazira na promeni načina upotrebe prirodnih resursa ali i promeni društvenih odnosa prema radu, kapitalu, novcu kao i pitanju vlasništva, uz radikalnu demokratizaciju društva, sa ciljem stvaranja nove antikapitalističke ekonomije i društva u skladu sa prirodom.

Predavanje Predraga Momčilovića na temu “Od granica rasta do odrasta za održivo i pravedno društvo” održaće se u sklopu Global Degrowth Day 2019. Predavanje će biti organizovano 1. juna, od 18h u centralnom prostoru Magacina u Kraljevića Marka 4-8, Beograd.

Nakon predavanja članice i članovi Zelene omladine Srbije pripremiće vegansku večeru.

Predrag Momčilović je doktorant na Geografskom fakultetu u Beogradu. Član platforme za teoriju i praksu društvenih dobara – zajednicko.org, novinar portala Mašina i urednik portala za političku ekologiju Glasnik Okvir. U svom istraživačkom radu bavi se prirodnim ograničiteljima rasta, društvenim aspektima klimatskih promena i aternativnim modelima organizovanja u proizvodnji hrane.